Municipiul Berkovitsa

Municipiul Berkovitsa (district Montana) Bulgaria

Adresa: Piata Yordan Radichkov no.4, oras Berkovitsa, district Montana, email: kmet@berkovitsa.com

telefon: + 359 953 88404

website: www.berkovitsa.bg

Descriere Partener: Berkovitsa este un oraș stațiune de iarnă, situat în vestul Bulgariei, districtul Montana. Orașul Berkovitsa este situat în partea de munte a nord-vestului Bulgariei și în partea de sud a districtului Montana, partea montană și semi-montană din Munții Balcanii de Vest. Este al doilea oraș ca mărime din districtul Montana, fiind alcătuit din 20 de localități.

Berkovitsa a fost fondată în timpul tracilor (3000 î.Hr.). Mai târziu face parte din Imperiul Roman. De atunci a fost descoperită o vilă romană în apropierea satului Kalimanitsa, cetatea Berkovitsa, grădina Leskovski și necropola din apropiere, satul Kotenovci, legat de spălarea aurului. Varietatea ornamentelor, armele și monedele găsite sunt stocate în Muzeul Istoric al orașului.

Satul s-a dezvoltat semnificativ în timpul primului și celui de-al doilea stat bulgar. Din 1491, centrul orașului Berkovitsa s-a dezvoltat pe un deal.

Locația, condițiile naturale și climatice fac Berkovitsa un loc de recreere la începutul secolului al XX-lea. Din anul 1974, orașul a fost declarat stațiune turistică națională, cunoscută pentru izvoarele sale minerale cu proprietăți de vindecare.

Municipalitatea se află într-o zonă situată de-a lungul drumului de la șoseaua națională și trans- națională (II-81 Lom-Montana-Sofia).

Municipalitățile vecine sunt Varshets, Georgi Damyanovo și Montana. La sud există o frontieră comună cu municipiul Godech, districtul Sofia.

Teritoriul orașului Berkovitsa acoperă 465.043 km2 (12,8% din teritoriul regiunii și 2,4% din teritoriul raionului). Are o populație de 18.205 persoane, reprezentând 12,6% din populația districtului Montana și 2,2% din cea a regiunii Nord-Vest.

Din punct de vedere turistic, orașul Berkovitsa are potențial pentru dezvoltarea unor activități ecologice, de recreere, cultural-istorice, rurale, montane, de vânătoare.

Oraşul Berkovitsa este traversat de drumul principal care leagă Sofia de centrul municipiului Montana:

  • drumul II-81 Lom- Montana-Sofia, care leagă portul Lom de raioanele Sofia şi Montana şi traversează drumul internaţional E-79 –graniţa România – feriboat Vidin – Dimovo-Montana-Vratsa- Mezdra-Sofia. Este al doilea cel mai important traseu rutier care deserveşte zona şi o conectează cu interiorul ţării, fiind cea mai importantă arteră de transport pentru municipiu.
  • în partea de nord a municipiului trece drumul I-1 conectat la coridorul de transport transeuropean ETK nr.4-Drezden-Nyurnberg -Praga-Viena/ Bratislava-Gyor-Budapesta-Arad-Constanţa-Craiova-Vidin-Sofia-Solun-Plovdiv-Istanbul.

Două drumuri de clasa a treia completează serviciile de transport ale municipalităţii:

  • ІІІ-812 / Petrohan-Berkovitsa / - Varshets- / Inferioara Byala Rechka-Stoyanovo, care leagă centrul municipiului Berkovitsa, cu centrul municipalităţii vecine Varshets;
  • III-815/Berkovitsa-Blagovo/ Borovtsi/ Belimel -Montana, care în combinaţie cu drumul III 102/Montana-Belogradchik/ realizează conexiunea dintre municipalitatea Berkovitsa cu municipalitatea vecină Chiprovtsi.

Aproape o treime dintre drumurile din clasa a doua din zonă trec prin Municipalitatea Berkovitsa, care facilitează în mare măsură comunicarea dintre aşzări în interiorul municipalităţii şi cu municipalităţile vecine.

Transportul feroviar se realizează pe calea ferată Boychinovtsi-Montana-Berkovitsa, de pe linia VII principală de cale ferată Vidin-Boychinovtsi-Mezdra/Sofia. De la gara Boichinovtsi, ramura feroviară conectează districtul oraşul Montana şi centrul municipal din Berkovitza, în partea de sud a zonei. Este o singură cale ferată electrificată, cu o lungime totală de 36 km. Municipalitatea este deservită de gara Berkovica şi staţia de cale ferată care opreşte în satele Bokilovtsi şi satul Borovtsi.