Primaria municipiului Shabla

Primaria municipiului Shabla, districtul Dobrich, Bulgaria


Adresa: Strada Ravno Pole nr. 35, orasul Shabla, districtul Dobrich

telefon: +359 5743 4145

email: obshtina@ob-shabla.org, eu_project@ob-shabla.org

website: www.shabla.bg

Descriere Partener: Municipiul Shabla, care cuprinde 325 de kilometri pătraţi, se află chiar lângă graniţa cu România, la est fiind litoralul Mării Negre, şi face parte din partea sudică a Districtului Dobrudja, având centrul administrativ la Dobrich. Shabla s-a transformat în oraş la data de 27 august 1969. Prima referire oficială la oraşul Shabla a fost făcută într-un document oficial care datează de la 1573. Conform legendelor, pe litoralul Mării Negre din această zonă era construit un conac, deţinut de un anume Aunt Ayshe, de origine turcă, al cărui nume se pronunţa în turceşte „Ayshe abla”. De-a lungul anilor, prima parte a pronunţiei s-a pierdut, rămânând denumirea Shabla. Există, însă, şi alte explicaţii la fel de plauzibile, referitoare la denumirea oraşului. Aceasta este posibil să provină fie de la cuvântul trac „sablum”, care însemna „plin de nisip”, sau „nisipos”, sau poate chiar de la denumirea măcrişului sălbatic, întâlnit destul de des în aceste locuri. Municipalitatea din Shabla gestionează astăzi, pe lângă micul orăşel central şi 15 sate aflate în jur: Bojanovo, Vaklino, Gorichane, Gorun, Durankulak, Ezerets, Zahari, Stoyanov, Krapets, Prolez, Smin, Staevtsi, Tvarditsa, Tyulenovo şi Chernomortsi. Populaţia, conform Institutului Naţional de Statistică era de 5069 persoane în februarie 2011. Shabla a devenit centru municipal după eliberarea Bulgariei, din 1878.

În antichitate, Șabla a fost o așezare tracică fondată între secolele VI și V î.Hr., fiind cunoscută de către greci sub numele de Karon Limen („Golful carian”), iar mai târziu, aceasta a fost un port roman. Orașul a cunoscut o perioadă de glorie în faza timpurie a Imperiului Bizantin, ruinele cetății vechi de patru secole putând fi observate și în prezent. În timpul imperiului Otoman, acesta a fost numită Karamanly.

Plaja Shabla se afla la 5 km de oras, servicii de shuttle fiind disponibile. Principala zona de plaja beneficiaza si de o mare parcare publica, alaturi de bungalouri si spatii de restaurant, active pe perioada verii.

În jurul municipiului Shabla se află două lacuri protejate, Shabla şi Durankulak, acestea fiind cele mai importante zone umede din Bulgaria. Complexul de lacuri Shabla, aflat la aproximativ 18 kilometri de graniţa Româno – Bulgară şi la 3 – 5 kilometri spre nord de oraşul Shabla cuprinde şi Lacul Ezerets, dar şi Shabla Tuzla, şi se întinde pe 5312,40 hectare.

Cel mai vechi şi mai înalt far din această zonă a Bulgariei, farul de la Shabla, aflat în zona denumită „Capul Shabla”, la doar câţiva kilometri de oraş atrage privirile tuturor vizitatorilor care urmează şoseaua care leagă oraşul Şhabla de pitorescul sat Tyulenovo. Farul de aici a luminat calea navigatorilor pentru mai mult de 1000 de ani, şi continuă să fie funcţional şi astăzi. Micul sat Tyulenovo se află în apropierea popularei plaje Karmen, la aproximativ 12 kilometri depărtare de oraşul Shabla şi la 30 de kilometri de graniţa cu România. Este cunoscut peste tot în lume datorită zonei stâncoase de coastă, care formează una dintre cele mai frumoase arii protejate din nordul Bulgariei.

Infrastructura de transport este formată din 308 kilometri de drumuri clasa I, adică 27%, 12,5% drumuri clasa a II-a, 68% drumuri clasa a patra, un aeroport pentru operaţiunile agricole, staţia centrală de autobuz, punctul de trecere a frontierei cu România – de la Durankulak. Densitatea totală a reţelei rutiere este de 34,9% - relativ scăzută din cauza gradului redus de urbanizare şi tipului predominant rural de dezvoltare. Există circa 40 de kilometri de reţea de căi ferate şi conexiuni cu calea ferată naţională.

Drumul internaţional I-9 sau E-87 este partea longitudinală a vechiului traseu costier pe ruta Nord-Sud, sau aşa-numitul traseu Varyag, de la Istanbul către Scandinavia.